Internetvideo is in

De website van de Boekenbeurs pakt uit met videofilmpjes over de themadagen, met Stanny Crets en Peter Van Den Begin. Beschikbaar vanaf 1 november, maar er staan er al een paar on line.

Het themafilmpje over relaties vind ik alvast heel grappig. Het is trouwens ook de eerste keer dat ik Herman Brusselmans met een Antwerps accent hoor spreken.

Videofilmpjes, sketches, zelfs beeldflarden van evenementen zijn in. We zien het al een tijdje overal op internet en tv.
Amateurbeelden halen het nieuws, (semi-)reality shows worden gefilmd alsof nonkel Frans met een borrel te veel op het camerawerk voor zijn rekening neemt.
Maar vooral qua nieuwsgaring gaat het snel. De hoogtepunten van de 0110 concerten stonden een dag later al op YouTube of Google Video. Bloggers konden bij hun bespreking meteen ook een videootje in hun webpagina plakken. Want op het internet telt tegenwoordig: over de bloggerstongen gaan is naam maken. Doorgestuurd worden via e-mail, gelinkt worden op fora, gehypet worden is het doel.

Ik geloof er rotsvast in dat video het juiste medium is om de mensen te bereiken. We leven in een cultuur van het beeld, veel meer dan van het woord. Of woorden inruilen voor beelden een vervlakking is, daar kan ik niet direct op antwoorden. Maar hoe dan ook, zelfs De Boekenbeurs gaat de videotoer op.

Ik heb vorige week ook video’s gemaakt rond een evenement, Interieur 06, en daarbij heb ik flink wat ervaring opgedaan. Mijn opdracht bestond niet uit het maken van sketches, dus ik hou ik het op enkele opmerkingen over de technische aspecten…

Op de site www.boekenbeurs.be wordt niet echt visueel uitgepakt met de video’s. Waarom niet? Op de hoofdpagina wordt enkel een menuutje “filmpjes” voorzien. Waarom niet verwijzen naar beeldmateriaal door foto’s of stills te gebruiken? De bezoeker die sterk op visuele prikkels reageert (de doelgroep voor de filmpjes) zal veel sneller de weg naar de video’s vinden via een foto.

De video’s zijn te bekijken in Windows Media Player. Op mijn Belgacom ADSL lijn spelen ze slechts haperend en in stukjes af. Nochtans zijn ze heel sterk gecompresseerd en maar 5 tot 8 MB groot.
Tijdens het Interieur06 project heb ik samen met de webmaster van de Karaat-site tientallen verschillende compressieformaten en codecs uitgeprobeerd. Ook bij ons kwam wmv-formaat met zijn ongelofelijk kleine bestandsgrootte er als “winnaar” uit. Maar we kozen uiteindelijk niet voor Windows Media Player als videospeler en daar ben ik blij om.
Windows Media Player misschien wel handig is bij streaming, maar niet noodzakelijk als de bezoeker het filmpje gewoon download (zoals op Boekenbeurs.be)

Wij gebruikten het .FLV (Flash Video formaat) omdat het de ideale oplossing biedt qua compressie en formaat. En omdat de flashplayer tegenwoordig veel universeler is dan de zoveelste versie van Windows Media Player.
Flash geeft je de mogelijkheid het filmpje in zelfgemaakte videospeler af te spelen, voorzien van eigen logo. Zoals de Interieur06-filmpjes op de website van Karaat.
Je kan er zelfs een YouTube video-hosting-systeem van maken, waarbij de videospeler ook makkelijk geïntegreerd kan worden in andere webpagina’s.

Misschien zijn de filmpjes of www.boekenbeurs.be een aarzelend experiment of ben ik te vroeg met mijn commentaar. Maar wat zeker is: video op internet wint terrein.