WordPress

Wat is WordPress?

website met wordpress - mixette webdesignWordPress is een Content Management Systeem (CMS). Het is software die als raamwerk fungeert voor je website. Door je website met Content Management software te bouwen, kan je de inhoud van je site op een gebruiksvriendelijke manier aanpassen, zonder dat je iets moet weten van webdesign of programmeertalen.

WordPress heeft een afgeschermd gedeelte van de website waarop je enkel met een gebruikersnaam en paswoord kan inloggen. Zo kan je als eigenaar van de website zelf op een makkelijke manier de website aanpassen. Basiskennis Word en wat computerkennis volstaan om met WordPress te kunnen werken.
Wordpress is heel eenvoudig om mee te werken en daarom is de software ook enorm populair.

Er bestaat op het internet ook heel veel gratis te raadplegen documentatie over WordPress, de wordpress codex. Als je iets niet weet, dan typ je je vraag gewoon in in Google en je vindt bijna gegarandeerd ene antwoord ergens op een website.

WordPress is gratis

WordPress is open source software en dus gratis te gebruiken. De software wordt onderhouden en geüpdatet door een grote groep (“community”) van gebruikers, ontwikkelaars en sympathisanten. Dit is een garantie dat er niet plots gestopt zal worden met het verder uitbouwen van de software. Economische redenen of het failliet van een bedrijf zijn hier niet van toepassing.

WordPress themes

Om een website te maken met wordpress moet je eerst de software installeren en daarna een website ontwerp maken binnen WordPress zelf. Dit noemt met een “wordpress theme”. Bijna alles is mogelijk binnen de structuur van WordPress. Er bestaan ook heel wat “themes” die je zelf kan installeren.

WordPress plugins

Om de basisfunctionaliteiten in wordpress te kunnen uitbreiden worden er plugins gebruikt. Dit zijn kleine scripts of programma’s die samenwerken met de wordpress software. Er bestaan duizenden plugins voor WordPress: het is dus meestal niet nodig om zelf plugins op maat te laten programmeren voor je website als je met WordPress werkt.
De plugins die wij het meest installeren voor klanten zijn: plugins om de website meertalig te maken, een evenementenkalender, plugins voor zoekmachine-optimalisatie, plugins om posts te delen op Facebook en andere sociale netwerken en plugins om de laatste tweets weer te geven.