Flickr plukkers

Ine heeft een beetje keet geschopt bij Gazet Van Antwerpen/Het Belang van Limburg omdat die 2 websites Flickr streams binnenhaalden op basis van tags.
Dat wil zeggen dat ze op een nieuwspagina een Flickr-slideshow toonden waarin foto’s verschenen die iets te maken hadden met het onderwerp dat op die pagina aangesneden werd. Zo toonden ze alle foto’s die te vinden zijn op Flickr maar wat ze “vergaten” is dat de eigenaars van die foto’s op de Flickr-website een copyright clausule ingesteld hebben. Sommige foto’s zijn vrij voor gebruik, op andere zijn alle rechten voorbehouden.

Fototineke vertelde eerder al eens op haar website over het feit dat één van haar foto’s (uitgesneden en opnieuw gekadeerd) was verschenen in “Brussel Deze Week”. Zij had haar foto’s op Flickr gepost met een Creative Commons licentie: vrij voor niet-commercieel gebruik, mits naamvermelding.
Aangezien “Brussel Deze week” een gratis krantje is, vond de redactie daar dan ze het recht hadden om foto’s vanop Flickr “te plukken”. Tineke zelf heeft er absoluut geen probleem mee dat haar foto gebruikt werd in het weekblad, maar op vragen voor commercieel gebruik zegt ze nee.

Ine heeft haar foto’s een andere licentie meegegeven. Ze heeft net als ik voor “All rights reserved” gekozen. Toch verschenen haar foto’s in de Flickr-slideshow op de commerciële website van Gazet van Antwerpen. Trouwens, hoe ze dat creatief heeft opgelost en wat het effect van haar actie was kan je hier en hier lezen.

Gelukkig zijn de “Flickr plukkers” in de minderheid. Want zelfs voor het gebruik van een niet-professioneel vakantiekiekje kreeg ik eergisteren netjes een mailtje, van Channel 4. Of Russel Brand mijn Lao Menu mocht gebruiken in z’n nieuwe show.
Cool hé. Had ik die “All rights reserved” niet gebruikt, dan zou ik dit waarschijnlijk nooit te weten gekomen zijn …

lao menu

2 thoughts on “Flickr plukkers

Comments are closed.